Høy risiko

Trusselbildet i Norge har forandret seg drastisk på kort tid. En teknologihjulpet globalisering har brakt verden hjem i stuene våre – på godt og vondt.Nordmenn er altfor naive, hevder Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group

Internasjonale trusler rammer Norge stadig oftere. I RIG jobbes det daglig med slike problemstillinger for mer enn 70 børsnoterte norske selskaper. Dette innebærer en innsikt i global kriminalitet, terrornettverk og såkalt «cybercrime» få kan skilte med. Administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven tror ikke det blir mindre oppdrag fremover for det nordiske analysehuset. 

–Norge fremstår for mange som en trygg havn i en verden preget av mye usikkerhet. Visste du for eksempel at man fant igjen to milliarder av Gaddafis penger her i Norge, spør Kleiven. 

Uoversiktlig trusselbilde

«Cybercrime» er en av de raskest voksende kriminelle områdene. Flere og flere kriminelle utnytter hastigheten, tilgjengeligheten og anonymiteten som den moderne teknologien representerer. –Her snakker vi om en rekke ulike kriminelt motiverte aktiviteter som bare øker i omfang og kreativitet. Det kan være alt fra identitetstyveri og svindelforsøk til alvorlige virusangrep og terrorfinansiering Vi ser også en endring i hvem som utfører disse handlingene. Før var det individer eller små grupper som sto bak. I dag er det nærmest skjedd en profesjonalisering hvor store mafiasyndikater og høyt utdannende datakyndige samarbeider, forteller Kleiven. At Norge er et spesielt yndet mål har flere årsaker mener Kleiven. 

–Norge er et tillitsbasert samfunn med svært liten grad av skepsis. Det kan jo være positivt, men gjør oss sårbare for den kyniske verdenen utenfor vår trygge havn. Det er lett å oppholde seg og arbeide i Norge og vi er en attraktiv destinasjon for mange med vår sterke økonomi og sosiale sikkerhetsnett. 

Lite kontroll

Vi har liten grad av kontroll i Norge. De som ønsker å utnytte dette, kan lett oppnå kriminelle fordeler. Kleiven, med erfaring fra kredittbransjen og Dun & Bradstreet, synes det er underlig at skattelistene ligger åpnet tilgjengelig på nett, mens et lukket Gjeldsregister er et kontroversielt forslag i Norge. –Det er mer fornuftig at bilhandleren som skal sjekke om jeg er kredittverdig for et billån kan gjøre en reell vurdering av min økonomi, enn at naboen skal ha innsikt i min selvangivelse. Eller forbrytere for den saks skyld. Skattelistene kan fungere som et effektiv selekteringsverktøy for mennesker med uærlige hensikter. 

Lett tilgjengelig informasjon

Personlig informasjon er altså altfor lett tilgjengelig i et digitalisert samfunn. Skattelister, facebook-oppdateringer, Instagram-bilder, opplysningen og googlesøk kombinert forteller mye om livene våre. Nok til at kriminelle kan misbruke informasjonen. 

–Identitetstyveri er et økende problem og muliggjøres ved at så mye personlig informasjon ligger ubeskyttet og tilgjengelig på internett. Vi ser nå at de kriminelle blir stadig mer kreative og benytter en kombinasjon av svindelformer. Det er med andre ord lurt å tenke seg om to eller tre ganger før man publiserer på facebook at hele familien er på hytta i helgen eller Toscana i tre uker, påpeker Kleiven.